Всередині нас криються потенційні творчі можливості, й ми повинні працювати щосили, щоб розкрити цей потенціал

суботу, 8 вересня 2018 р.

Міжнародний день грамотності


Міжнародний день грамотності (International Literacy Day) — один з міжнародних днів, що відзначаються  був заснований ЮНЕСКО в 1966 році за рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності».  Головна мета цього Дня — активізувати зусилля міжнародного співтовариства щодо поширення грамотності, однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО, як інструменту розширення прав і можливостей окремих осіб, громад і спільнот.  Грамотність — справжнє свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій області, довівши кількість грамотних людей в світі до чотирьох мільярдів. Однак, грамотність для всіх — дітей, молоді та дорослих — ще не до кінця досягнута мета.
Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять в школу. Незліченна безліч дітей, молодих людей і дорослих, охоплених шкільними або іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати грамотними в умовах сьогоднішнього світу, який стає усе більш складним.
Існує явна необхідність у розгортанні програм поширення грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги. 
І сьогодні Міжнародний день грамотності відзначається у всьому світі. У його святкуванні беруть участь уряду, багатосторонні, двосторонні та неурядові організації, приватний сектор, спільноти, а також викладачі, учні та експерти в цій галузі. В цей День також присуджуються Міжнародні премії за поширення грамотності людям з визначними ідеями, здатними сприяти розповсюдженню грамотності в цілях реалізації Порядку денного в галузі освіти на період до 2030 року.
Треба також сказати, що щороку День грамотності присвячений певній темі. Так, у різні роки він проходив під девізами:  «Грамотність розширює особисті можливості», «Грамотність і здоров'я», «Грамотність забезпечує сталий розвиток», «Читаючи минуле, пишемо майбутнє» та ін.
8 вересня — Міжнародний день грамотності. А як Ти розумієш слово «грамотність»? У широкому сенсі це освіченість, вміння критично мислити й аналізувати інформацію. У вужчому — вміння читати і писати. А ще ми дуже часто називаємо грамотними тих людей, які пишуть без помилок.
Об'єднує всі ці визначення, безсумнівно, читання. Чим більше Ти читаєш, тим краще розумієш світ навколо, тим цікавіші ідеї спадають Тобі на думку, і тим грамотніше Ти пишеш.
А ось пригадай, скільки книг Ти прочитав за останній місяць? Сподіваюся, Твоя відповідь тебе не розчарує! Бо ж виявляється, що українці читають дуже мало, а дехто й не читає взагалі.
Так, дослідження 2016 року показало, що книжки люблять тільки 26 % старшокласників. А опитування, проведене в 2017 році, виявило, що половина українців узагалі не читає книг! 38 % українців кажуть, що на читання у них немає часу. А серед тих, хто читає, тільки 17, 7 % робить це майже щодня. Книги українською мовою читає тільки чверть респондентів. 86,7 % опитаних відповіли, що люблять читати паперові книжки, 10,4 % – електронні, а 2,1 % обирають аудіокниги. Перевагу українці надають історичним творам, детективам та романам.
Дослідження також показали, що українці витрачають на книги набагато менше, ніж мешканці інших європейських держав. Наприклад, середньостатистичний німець протягом року купує книг на 119 євро! А ось українець витрачає в 40 разів менше. У Фінляндії, яка вважається першою за освіченістю країною відповідно до рейтингів ЮНЕСКО, громадянин у середньому купує книжок на 105 євро.Звісно, порівнюючи ці показники, варто пам'ятати, що в Україні зовсім інші заробітні плати і ціни на книжки. Та все ж це дослідження показує, що книга — далеко не найперша у списку українського покупця.
Думаю, Ти погодишся, що українцям треба чимпошвидше виправляти цю невтішну статистику! А почати можеш із себе — спробуй почитати книгу перед сном замість того, щоб сидіти в соцмережах, і Ти побачиш, яким спокійним, затишним і захоплюючим може стати звичайний вечір. А потім поділися з друзями цим своїм спостереженням і прочитаною книгою. Не забудьте після цього зібратися за чашкою чаю з тістечками і обговорити свої враження.  Більшість  напевно вже захотіла щось почитати :)   Гарних  та цікавих вражень від  прочитаних  книг! 


Немає коментарів:

Дописати коментар