Всередині нас криються потенційні творчі можливості, й ми повинні працювати щосили, щоб розкрити цей потенціал

неділю, 7 квітня 2019 р.

ЦІКАВИЙ, ВЕСЕЛИЙ та КОРИСНИЙ відпочинок на ПЕРЕРВІ

Чи спостерігали Ви коли-небудь за учнями на перерві? Цікаве видовище, чи не так? Одні (досить невелика кількість!) ретельно приводять своє робоче місце до порядку, готуються до наступного уроку, повторюють навчальний матеріал. Інші насолоджуються короткими митями відпочинку, дехто постішає до буфету чи їдальні, щоб підкріпитися. Та в основному дітвора розважається: бігає, галасує, вигадує цікаві «приколи», тому в цей час у класній кімнаті шум, галас та неспокій…

 На великій перерві можна встигнути надзвичайно багато. Демонстрація соціальних відеороликів, танцювальні флешмоби, батли, змагання з шахів та шашок, караоке, гра в популярні настільні ігри та ще багато цікавого чекатиме на наших учнів щодня. Таке шкільне життя стане надзвичайно захопливим та різноманітним, діти з бажанням йтимуть до школи, а великі перерви перетворяться на справжнє дійство.

Школа — це велика родина. Міцнішою вона стає тоді, коли розумієш інтереси та бажання іншого, коли гуртом вирішуєш спільні проблеми, допомагаєш іншим та розумієш їх, весело й цікаво проводиш вільний час разом, а перерва — це найкраща можливість для формування міцної шкільної родини! Щоденні ігри й заняття фізичними вправами на перервах є ефективним засобом відпочинку учнів між уроками. Вони знімають почуття втоми, тонізують нервову систему, підвищують емоційний стан і працездатність учнів. Активна цілеспрямована рухова активність учнів на перервах сприяє вдосконаленню багатьох життєво важливих умінь та навичок, розвитку фізичних якостей. Хай кожного дня Ваш ВІДПОЧИНОК буде  на перерерві ЦІКАВИМ, КОРИСНИМ та ВЕСЕЛИМ!
7 історій про те, як учні в інших країнах проводять час між уроками.
Перерва – це надзвичайно важлива складова шкільного життя. Адже саме тоді учні відпочивають, відновлюють сили, готуються до здобуття нових знань. Цікаво, що школярі різних країн світу по-різному проводять вільний час між заняттями. Десь діти їдять фрукти та п’ють молоко ледь не на кожній перерві, а десь – відвідують факультативні заняття, музеї чи бібліотеки.Від енергії та позитиву, здобутих на перерві, безпосередньо залежить активність дитини на уроці. Крім того, часто перерва стає додатковою можливістю для навчання та всебічного розвитку (як фізичного, так й інтелектуального). Ми підготували 7 прикладів проведення перерв у школах за кордоном. Можливо, ви знайдете тут нові ідеї для вдосконалення ВАШОГО  в українській школі.
Німеччина
Учні німецьких шкіл проводять перерви активно та з користю для здоров’я. Зазвичай вони виходять на вулицю для того, щоб провести час на свіжому повітрі, адже перерва потрібна для активного відпочинку, а насидітися у приміщенні діти зможуть і на уроках. Відпочинок на свіжому повітрі практикується постійно, незважаючи на пору року. Важливість такої активної перерви важко заперечити: школярі повертаються до класів веселими, активними та зі «свіжою головою». І це стосується як учнів молодшої школи, так і старшокласників.
Крім того, учні на перервах можуть перекусити і поповнити запас енергії. Сніданки та обіди вони можуть приносити з собою чи купувати у школі. Обідня перерва починається після 5 уроку і триває 45 хвилин. Цікаво, що діти майже ніколи не запізнюються на заняття. Адже за 5 хвилин до їхнього початку лунає попереджувальний дзвоник. Почувши його, школярі можуть спокійно повернутися до школи та підготуватися до наступного уроку.
Франція
У школах Франції існують звичайні короткі перерви для розрядки і відпочинку та велика двогодинна – на обід. Часто діти повертаються додому, щоб поїсти у родинному колі. Педагоги постійно мотивують школярів проводити вільний час активно на вулиці. Тож діти зазвичай відпочивають на шкільному подвір’ї, займаючись спортом, граючи у пінг-понг, гуляючи та спілкуючись із друзями. Варто зазначити, що дітям заборонено користуватися телефонами не лише на уроках, але й на перервах. Школярі також відпочивають на етюдах, які є у розкладі (там можна виконувати домашнє завдання чи займатися своїми справами, не заважаючи іншим). За безпекою та станом здоров’я школярів на перервах слідкує охоронець.
Фінляндія
У фінських школах діти здебільшого проводять перерви на свіжому повітрі. І це – незалежно від пори року. Адже займатись активним відпочинком на вулиці не лише весело, але й надзвичайно корисно. Перерви між уроками зазвичай тривають 15 хвилин. Дітям вистачає цього часу, щоб поїсти і добре відпочити. Крім того, у теплу пору року вчителі проводять заняття на вулиці. Школярі сидять на пледах, розкладених на газоні, чи на звичайних лавках. У молодших класах на відпочинок дітей відводиться ще більше часу, адже зазвичай їм просто необхідно випустити енергію.
США
Відпочинок на перервах є важливою складовою шкільного життя американців. Протягом дня учні мають дві довгі перерви та кілька коротких. Під час однієї із довгих пауз діти з’їдають ланч. Маленькі перерви зазвичай тривають 5–10 хвилин, а велика обідня – приблизно 30 хвилин. На дозвіллі американські школярі полюбляють сидіти просто на підлозі чи ковроліні. Цікаво, що бігати та кричати дітям дозволено лише на вулиці та під час перерви. Крім активного відпочинку, учні проводять час, граючи в настільні ігри, спілкуючись із друзями. У більшості американських шкіл є перерви, на яких діти п’ють молоко.
Швейцарія
Для українських учнів може видатися дивним, що у швейцарських школах уроки проводяться «парами-блоками», кожен з яких триває аж півтори години. Після кожного заняття діти мають 20-хвилинну перерву. І знову ж таки, незважаючи на пору року, школярам рекомендовано проводити вільний час надворі. Якщо ж день не буде радувати погодою, діти можуть подихати свіжим повітрям під критими терасами, які є у більшості шкіл.  Як і у Франції, у швейцарських школах з 11.30 до 13.30 триває обідня перерва. За цей час діти можуть поїсти, активно відпочити і набратися сил. Якщо треба, школярі можуть піти додому. Коли надворі хороша погода, вони грають у футбол, баскетбол чи пінг-понг. Цікаво, що нерідко разом із дітьми грають і вчителі.
Іспанія
Зовсім незвичним для українських школярів є розклад в іспанських школах. Деякі уроки тривають 60 хвилин, перерв між ними немає. Зазвичай діти мають обідню перерву після другого чи третього уроку. Цікаво, що сигналом для початку заняття чи відпочинку є не звичний для нас дзвоник, а гучна мелодія відомої пісні.  Під час великої перерви діти можуть відпочити чи погуляти у шкільному дворику (патіо), відвідати танцювальний зал чи бібліотеку. У молодшій школі учням пропонують цілий набір активних ігор і вправ. Крім того, іспанці обожнюють футбол. Тож і шкільні перерви діти проводять за цією грою. За безпекою та станом здоров’я школярів слідкують спеціальні помічники вчителів – монітори. Цікаво, що вони не лише спостерігають за учнями, а й постійно розважають їх, організовують цікаві заняття. У деяких школах є перерва на «сієсту», яка триває цілих дві з половиною години.
Австралія
У школах Австралії діти мають дві великі та кілька коротких перерв. І майже на кожній із них учні їдять та п’ють. Цікаво, що у більшості навчальних закладів школярі вживають лише корисну їжу (фрукти, овочі та звичайну воду). Перерви австралійські діти проводять активно: граються, бігають, спілкуються між собою (за станом здоров’я та безпекою дітей слідкує асистент вчителя). Якщо є таке бажання, вони можуть провести дозвілля у бібліотеці чи шкільному музеї. За окрему плату учні навіть можуть відвідувати на перервах спеціалізовані гуртки.
А ви  "ЗА" АКТИВНИЙ  і   КОРИСНИЙ   відпочинок!
ЗРОБИМО  РАЗОМ   шкільні перерви цікавими та корисними!


Немає коментарів:

Дописати коментар