Всередині нас криються потенційні творчі можливості, й ми повинні працювати щосили, щоб розкрити цей потенціал

неділя, 1 квітня 2018 р.

1-КВІТНЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

Весна – пора повернення пернатих на батьківщину. Чи задумувалися ми коли-небуть про життя птахів, про користь від них? Пташки живуть повсюдно: у місті, в селі… На планеті їх налічується 8600 видів, 60 з них – в Україні.

Птахи – окраса нашого життя. Вони зачаровують своїм співом, поведінкою і надають природі неповторного колориту. Птахи працьовиті й чистоплотні. Вони — наші помічники, бо доглядають дерева і поїдають комах. Роблять те, що людям не під силу — рятують тонни зерна від шкідників. 

Вже більше століття уся світова спільнота 1 квітня відзначає Міжнародний день птахів, який  запровадили ще у 1906 році, підписавши Міжнародну конвенцію про охорону птахів, але стали масово відзначати Міжнародний день птахів у форматі інтернаціонального екологічного свята лише з 1994 року.


Цікавинки про птахів
Найтихішим птахом на Землі є піщуха звичайна (Certhia familiaris), яка зустрічається і на території України. Вона видає настільки високі звуки, що їх ледве можна почути.
Найгучніші крики серед всіх птахів видає індійський павич – вони чутні за декілька кілометрів.
Найкрупніші сумісні гніздов’я влаштовують олуші та великі баклани. Понад 10 млн. цих птахів щорічно гніздяться на островах річок Перу, багатих рибою.
Найрідкісніший птах мешкає на Гавайських островах і носить незвичну для нашого слуху назву «Кауаі е-е». У 1980 р. у всьому світі залишалася всього одна пара! Цілком можливо, що незабаром «Кауаі е-е» офіційно проголосять зниклим видом.
Найлютіші і вдачливіші хижаки в світі птахів – яструби (Accipiter) та шуліки (Milvus). Вони відрізняються високою швидкістю польоту і, падаючи каменем з висоти на свою жертву наносять їй страшні рани своїми могутніми кігтями.
Самий глибоководний нирець – імператорський пінгвін. Він здатний пірнати на глибину до 1,5 км. і швидко повертатися на поверхню, що рятує його від декомпресії.
Найбільшим водоплавним птахом є все той же імператорський пінгвін. Його зріст досягає 1,2 м, розмах грудних плавників – 1,3 м, а вага – 42,6 кг, що більш ніж удвічі перевищує вагу будь-якого птаха, що літає. Щоправда, ему при рості близько 2 м, хоч і є сухопутним птахом, здатний добре плавати.
Найдовший пост зі всіх пернатих може витримати самець імператорського пінгвіна (Aptenodytes forster). Він здатний обходитися без їжі до 134 днів.
Серед птахів-довгожителів абсолютним рекордсменом є кондор, що мешкає в Андах. Один з цих птахів прожив в неволі 72 роки.
Найбільшим птахом, що літає є андський кондор. Розмах його крил досягає 3,25 м, а вага до 12,4 кг.
Найбільший птах, що не літає – африканський страус (Struthio camelus). Зріст деяких екземплярів досягає 2,7 м, а вага – 150-175 кг. Цікаво, що самки більші за самців, які рідко бувають важчими 155 кг. Ще крупнішими птахами, що не літають (зріст понад 3 м), були страусоподобні епіорніси, які жили на Мадагаскарі і були знищені в XVII-XVIII ст.
Найбільша кількість пір’я у лебедів – понад 25 000 штук.
Найбільше яйце – страусине. Його довжина – 13,5 см, а вага – 1,65 кг. По масі таке яйце дорівнює 18 курячим, а щоб зварити його всмятку буде потрібно близько 40 хвилин. Яйця винищених на Мадагаскарі епіорнісов важили 7,5-8 кг.
Найміцніше яйце – теж страусине. Воно здатне витримати людину вагою до 115 кг.
Найбільшим лісовим птахом є шлемоносний казуар (Casuarius casuaries), який мешкає в Австралії і Новій Гвінеї, його зріст складає 1,5 м.
Найменші птахи нашої планети – самці карликових шмелеподібних колібрі (Mellisuga helenae), які живуть на Кубі. Вони мають масу 1,6 г, а їх довжина – 5,5-5,7 см. При цьому половину довжини складає дзьоб і хвіст.
Найменші гнізда зі всіх пернатих – теж у шмелеподібних колібрі. Вони мають розмір наперстка.
Вище за всіх здатні літати лебеді-кликуни (Cygnus cygnus). У 1967 р. вони були відмічені пілотом літака на висоті трохи більше 8 230 м над Гебридськими островами (Великобританія). Висоту підтвердили працівники станції стеження.
Єдиний на нашій планеті птах без крил і хвоста – ківі (Apteryx australis). Ця істота, тіло якої вкрите волосоподібними пір’ями, мешкає в лісах Нової Зеландії. Ківі також один з небагатьох птахів, у яких добре розвинений нюх. Ніздрі у ківі знаходяться не в підставі дзьоба, а на кінці. У підставі дзьоба розташовуються «вуса» або дотикові вібрісси. Сунучи довгий і гнучкий «ніс» в сиру землю, ківі винюхує черв’яків і комах. До речі, сумарна вага відкладених самками цих птахів яєць (зазвичай від 4 до 6) майже дорівнює вазі їх тіла.
Найгострішим зором зі всіх пернатих володіє сапсан (Falco peregrinus). За ідеальних умов він може бачити голуба на відстані більше 8 км.
Найшвидший політ здійснює сапсан (Falco peregrinus). Він здатний розвивати швидкість 200-270 км/год.

Немає коментарів:

Дописати коментар