Всередині нас криються потенційні творчі можливості, й ми повинні працювати щосили, щоб розкрити цей потенціал

середу, 4 листопада 2020 р.

Виховна година у 10-А класі на тему : " Профілактика поширення COVID-19 "

Темпи  поширення COVID-19  зростають, 
тож  Український  уряд  перевів  нас  українських  школярів 
 на   тимчасове  "Дистанційне  навчання".  
Сьогодні  05 листопада 2020 року   під   час  класної   години  ми   з   нашим класним  керівником   Мельник  Іриною Анатоліївною  обговорили  
 " Профілактику  поширення COVID-19 "

ЩО  ВАРТО  ЗНАТИ  ПРО  COVID-19

Вірус передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метру від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч. Також краплі, що містять вірус забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота.

Які найефективніші заходи профілактики?

Наразі не має імунітету, вакцин та ліків проти нової коронавірусної інфекції. Один із найбільш ефективних способів захиститися і запобігти поширенню інфекції — фізичне дистанціювання та щоденна гігієна. А саме:

  • безконтактне привітання;
  • гігієна рук;
  • дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю;
  • дистанція не менше півтора метри від інших людей у публічних місцях;
  • самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів (ізолюйтеся від тих, з ким проживаєте, наскільки це можливо, особливо якщо серед них є люди похилого віку).

В яких випадках необхідно носити маску?

Маска перешкоджає поширенню вірусу від людини, яка її носить, до інших людей. Однак сама по собі вона не захищає від COVID-19, тому також потрібно дотримуватися дистанції та гігієни рук. Виконуйте вказівки місцевого органу охорони здоров’я.

Окрім медичних працівників, медичну маску слід носити:

  • у місцях великого скупчення людей, якщо немає можливості дотримуватись фізичного дистанціювання;
  • за вимогою органів влади.
  • якщо ви доглядаєте за людиною з підозрою або підтвердженим захворюванням на COVID-19;
  • якщо у вас респіраторні симптоми або підтверджене захворювання на COVID-19;

Як правильно надягти захисну маску?

Перед тим як надягти маску, слід помити руки з милом або обробити їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%. Маску слід одягти так, щоб вона закривала ніс та рот. Також вона має бути щільно закріплена на переніссі. Простору між маскою та обличчям не повинно бути.

Не слід торкатись маски протягом її використання. Якщо це сталося, обов’язково помийте руки з милом або обробіть їх антисептиком.

Як правильно знімати та утилізувати захисну маску?

Медичну маску необхідно знімати за гумки або зав’язки та не торкатися її зовнішньої поверхні. Утилізувати маску можна разом із побутовими відходами. У жодному разі не використовуйте маску повторно. Знявши маску, обов’язково помийте руки з милом чи обробіть їх спиртовмісним антисептиком.

Скільки часу можна використовувати захисну маску?

Медична маска зберігає свою ефективність протягом 2–4 годин. Після цього її необхідно замінити. Якщо маска стала вологою, її слід замінити, адже вона втрачає свої захисні властивості.

Не можна носити маску, спустивши її на шию, щоб покурити чи перекусити. У цьому разі забруднена сторона маски буде торкатись шкіри обличчя, що створює додатковий ризик зараження, а поправляючи її, ви зайвий раз торкаєтесь маски руками.

Як правильно знімати та утилізувати рукавички?

Необхідність у рукавичках виникає, коли ви доглядаєте за хворим на COVID-19. В інших випадках достатньо дотримуватись гігієни рук (мити їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд або обробляти дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%).

Знімати рукавички слід так, щоб брудна поверхня не стикалася із шкірою рук. Лівою рукою беріть шматочок правої рукавичку на рівні долоні, стягайте її та затискайте в кулак.

Вказівний палець правої руки заводьте під ліву рукавичку і стягуйте, при цьому вивертайте її навиворіт і одразу загортайте в неї вже зняту праву рукавичку.

Утилізувати рукавички в домашніх умовах можна разом із побутовими відходами. Після цього вимийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд або обробіть їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.

Які дезінфекційні засоби можна використовувати в домашніх умовах?

Для прибирання в домашніх умовах достатньо використовувати побутові мийно-дезінфекційні засоби   та  спиртовмісні розчини з концентрацією спирту 60–80%.

ВИСНОВОК :  "Як зупинити поширення COVID-19?":
часто мийте руки милом і водою або використовуйте спиртовмісний антисептик для рук;
тримайтеся на безпечній відстані від усіх, хто кашляє або чхає;
вдягайте маску, якщо дотримуватися дистанції неможливо;
не торкайтеся очей, носа або рота;
під час кашлю або чхання прикривайте ніс і рот зігнутим ліктем або серветкою;
не виходьте з дому, якщо погано почуваєтесь;
якщо у вас лихоманка, кашель і вам важко дихати, зверніться до лікаря
Щоб постачальник медичних послуг міг швидко направити вас у потрібний заклад охорони здоров’я, зателефонуйте йому заздалегідь. Так ви захистите себе й зменшите ризик поширення вірусів та інших інфекцій.  
БЕРЕЖІТЬ  СЕБЕ та  БЛИЗЬКИХ !!!  БУДЬМО  ЗДОРОВІ !!!

Педагогічний  колектив  нашого  ЗАЛ  №23  підготував   
ЦІКАВИЙ, ЗРУЧНИЙ  та ІНФОРМАТИВНИЙ   
підхід   до  навчального  процесу  під  час   
 тимчасового "Дистанційного  навчання".
➤ Зручний   РОЗКЛАД   розроблений   в  програмі " Google  Форм".
➤ Інформативні та  цікаві  уроки в ZOOM.
➤  Онлайн  щоденник.
➤ Навчаємося   самодисципліні, самоорганізації  та  тренуємо  навички  планування.
➤ Дистанційне  навчання  -  це  добре  організована  й  контрольована самоосвіта  з  використанням    комп`ютерної   техніки  і  телекомунікаційних    мереж  з використаннням  освітніх  порталів   та   платформ.

Немає коментарів:

Дописати коментар